top of page
Voorkant doosje + kaartje kopie.jpg

Het Check it 'Most Likely To' spel

Projectcategorie

Conceptontwikkeling & Productdesign

Design skills

Design Thinking, Doelgroepsonderzoek, User Testing,

Prototyping

Datum

Februari - Juni 2022
 

Afstudeerproject

In opdracht voor Pazio, tak van UMC Utrecht

Mijn Communication & Multimedia Design afstudeerproject heb ik voltooid in opdracht van zorginstelling Pazio. Pazio is onderdeel van het UMC en heeft naast het Pazio platform ook ‘Check it’ ontwikkeld. Check it is een online portaal waar studenten van het mbo antwoord kunnen krijgen op vragen over studieloopbaan, psychosociaal welbevinden en leefstijl.

Doosje + voorkant kaartjes

Branding mockup psd created by freepik – www.freepik.com

Het proces

 

Het doel van mijn opdracht was om een innovatief product/design te ontwikkelen om het gebruik van Check it onder de studenten te vergroten. Veel studenten wisten namelijk nog niet wat Check it was en wat ze er mee konden. 

Om inzichten te krijgen in de behoeftes en wensen van de doelgroep, deed ik onderzoek op MBO Utrecht d.m.v. focusgroups. Ik legde de studenten Check it voor en vroeg om hun mening. Achteraf liet ik ze hun tips, tops, opmerkingen of ideeën op post it’s zetten.

Guiding Principles

Ik gebruikte de opmerkingen van de studenten, maar ook de informatie die ik had verzameld van het observeren van de doelgroep, om guiding principles op te stellen voor mijn ontwerp. Mijn ontwerp moest voldoen aan de volgende elementen;

  • Visueel. Het ontwerp maakt gebruik van visuele elementen die aansluiten bij het leer/denk proces van de doelgroep.

  • Sociaal. Het ontwerp sluit aan bij de social skills van de doelgroep en wakkert het gesprek aan.

  • Meerwaarde. Het ontwerp presenteert Check it op een aansprekende wijze en toont de meerwaarde van het platform.

  • Hands-on. Het ontwerp sluit aan bij de praktische en hands-on mentaliteit van de doelgroep.

Mindmap

Conceptontwikkeling en Prototyping 

Met de guiding principles Visueel, Sociaal, Meerwaarde en Hands-on in mijn achterhoofd begon ik met brainstormen naar hoe deze guiding principles omgezet konden worden naar een concept. Dit is uiteindelijk het concept 'Wijzer op spelende wijs' geworden. Hierbij vertaalt een spel de informatie van Check it naar herkenbare stellingen/situaties voor de studenten. Op spelende wijze worden de studenten gestimuleerd om op een informele manier met elkaar in gesprek te gaan over de Check it thema's. Het spel is vermakelijk en stimuleert de studenten om hun social skills in te zetten. Daarnaast krijgen de studenten d.m.v. het spel inzicht in hun huidige kennis.

Aan de hand van dit concept bedacht ik twee producten waar ik prototypes bij maakte. Ik ging weer langs de mbo klassen om mijn producten te testen bij de doelgroep. Eén product werkte onder de doelgroep het beste, namelijk het 'Most Likely To' spel. Dit product ging ik verder ontwikkelen naar een nieuw prototype om deze vervolgens weer te testen bij de doelgroep. De uitkomsten van deze user testing momenten hebben gezorgd voor het uiteindelijke eindproduct.

Werking van het product 

Het spel bevat vier verschillende gekleurde kaarten, waarbij elke kleur staat voor een thema binnen Check it. Groen staat voor geldzaken, geel voor werk & stage en blauw voor studietips. Van deze kaarten bestaan er lichtgekleurde kaarten en donkergekleurde kaarten. Lichtgekleurde kaarten hebben een ‘positievere’ connotatie terwijl de donkergekleurde kaart een ‘negatievere’ connotatie hebben. Bijvoorbeeld;

Lichtblauw: ‘Wie is most likely to… om een 8 te halen met weinig moeite?”

Donkerblauw: ‘Wie is most likely to… om een opdracht 2 minuten voor de deadline in te leveren?”

De studenten spelen het spel in groepjes van 10. Voordat ze aan het spel beginnen worden ze doorverwezen naar een explainer video waar het spel op een simpele manier, d.m.v. illustraties, wordt uitgelegd. Achteraf bekijken de studenten welke kleuren zij hebben verzameld. Heeft een student bijvoorbeeld een aantal lichtgroene kaarten? Dan is hij/zij al goed bezig rondom het thema geldzaken. Maar heeft een student een aantal donkergele kaarten? Dan kan hij/zij nog wat leren over het thema werk & stage, en daar kan Check it bij helpen.

Branding mockup psd created by freepik – www.freepik.com

Het ontwerp

Het ontwerp van het spel is in lijn met zowel de Check it huisstijl, als gemaakte moodboards over design voor Gen Z. De kaarten maken gebruik van een subtiel gradient effect om zowel de lichte kleur als de donkere kleur te combineren op één kaartje. De verpakking is volledig in Check it huisstijl en de kaarten maken gebruik van zowel het logo als het lettertype uit de Check it branding.

bottom of page